{ "title": "Ağız Kokusu Nasıl Geçer", "image": "https://www.koku.gen.tr/images/agiz-kokusu-nasil-gecer.jpg", "date": "20.01.2024 00:52:38", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ağız kokusu nasıl geçer, ağızda oluşan çirkin kokuya ağız kokusu denir. Tıp dilinde adı halitosistir. Ağız kokusunu bir hastalık olarak tabir edemeyiz. Ağız kokusu, çok önemli hastalıkların habercisi de olabilir. Ağız kokusunu ikiye ayırabiliriz. Bunlardan birisi fizyolojik diğeri ise patolojik ağız kokusudur.

Fizyolojik ağız kokusu: Sağlıklı bireylerin çoğunda sabah uyandıklarında sindirim sisteminde biriken gazların oluşturduğu ve dil sırtında üreyen bakterilerin sebep olduğu çirkin kokular ağız kokusudur. Ağız kokusunu gidermek için dil sırtını fırçalamak, içeriğinde çinko bulunan gargaralar kullanmak yeterli olabilir ya da sadece sakız çiğnemek bile ağız kokusunu engelleyebilir. Fizyolojik ağız kokusu beslenme sonrasında görülen nefesteki kokular içinde kullanılır yalnız bu ağız kokusu değil nefes kokusudur sebebi de soğan sarımsak gibi gıdalar tüketildiğinde aromatik kokuları kana karışır ve akciğer kanalları ile atılır. Herhangi bir tedavi gerektirmez ama istenirse nane maydanoz yenilerek diğer gıdaların baskın aromatik kokusu bastırılabilir.

Patolojik ağız kokuları: Patolojik ağız kokusu olan hastalar genellikle bu sebepten ötürü doktora gitmeyebilirler. Bu tip hastalar genellikle diş hastalıklardan olabileceğini düşünerek diş doktoruna giderler. Genel olarak ağızlarında oluşan bu kokuyu kabullenmiş yapıdadırlar. Bu tip rahatsızlığı olan kişiler etraftaki insanların uyarıları ile diş hekimine giderler.

Ağız kokusunun sebepleri nelerdir?
Ağız kokusu tedavisi nasıl yapılır?

Ağız kokusu diş çürümesi kaynaklı kokuda olabilir ya da ağız boşluğunda yerleşen bakterilerin yaydığı koku ile de olabilir. Bir diğer önemli hususta ağız kokusu ağız içi enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir bunların hangisi olduğunun anlaşılması için mutlaka diş hekimine görünmeniz gerekir. Eğer böyle bir durumdan ötürü ağız kokusu oluşuyor ise öncelikle çürük dişse tedavisi yapılmalı enfeksiyon ya da iltihaplanma ise bu oluşumların ilaçlarla kurutulması gerekir. Ancak bu şekilde ağızda oluşan o keskin ve çirkin kokuyu yok edebilirsiniz.

Ağız kokusu nasıl geçer, sorumuza en uygun cevap ağız içi bakımlarının düzenli yapılması ve kokulu gıdalar yendiğinde fırçalama ya da daha güzel aromatik kokulu bitkiler tüketerek giderilmelidir. Az önce de dediğimiz gibi enfeksiyonel ya da iltihaplanmadan dolayı bir ağız kokusu var ise ancak bu ağız kokusundan diş hekiminizin size vereceği iltihap kurutucu antibiyotikler ile kurutup kurtulabilirsiniz. Yalnız ilaç kullandım bitti diye bir şeyde yok sürekli düzenli ağız bakımının da yapılıp devam ettirilmesi gerekir.
" } ] }