{ "title": "Ağızdaki Sarımsak Kokusu Nasıl Gider", "image": "https://www.koku.gen.tr/images/agizdaki-sarimsak-kokusu-nasil-gider.jpg", "date": "19.01.2024 19:08:50", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Ağızdaki Sarımsak Kokusu Nasıl Gider, doğanın insanlara sunduğu mucizelerden biri olarak kabul edilen sarımsağın metabolizmaya sayısız faydası bulunur. Tercihe göre ister çiğ ister pişmiş olarak tüketilebilir. Sarımsağın ağızda bıraktığı kokunun yanı sıra vücut için birçok faydası vardır. Bu faydalar arasında özellikle toksinlerin vücuttan atılması, sindirim sisteminin düzenli çalışması, kolesterol dengesini sağlaması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kan dolaşımını düzenlemesi ve vücutta iltihap oluşumunu önlemesi sıralanabilir. Ayrıca sarımsağın düzenli bir şekilde tüketilmesi durumunda bazı kalp ve kanser hastalıklarının da önlenebileceği bilinmelidir. Beslenme uzmanları tarafından da sıkça tüketilmesi önerilir. Beslenme uzmanları sarımsak kokusuyla savaş için yemeklerde sarımsağın sadece esansını verecek şeklinde kullanılması da önerilir. Örneğin yemeklerin içine doğranmamış bütün halde sarımsak eklenmesi ve yemek piştikten sonra yemekten çıkarılması sarımsaktan gerekli faydanın alınması için yeterlidir. Birçok rahatsızlığa karşı şifa görevi gören ve antibiyotik deposu olarak bilinen sarımsağın tek olumsuz yanı dayanılmaz kokusudur. Sarımsak sadece kokusundan dolayı yemekten kaçınılacak bir besin değildir. Sarımsak ezilerek tüketildiğinde içindeki alil metil sülfür adı verilen bileşik dışarıya salınır. Kokunun asıl etken maddesi alil metil sülfürdür. Sarımsak tüketildiğinde alil metil sülfür kana karışarak gün içerisinde hem terleme hem de nefes yoluyla kokusunu dışarı verir. Sarımsağın tüketildiği zaman kötü nefes kokusu gibi istenmeyen yan etkilerini ortadan kaldırmak ve önlemek için birçok formül bulunur. Bu formüllerin yanı sıra ağız ve diş temizliğine de dikkat etmek gerekir. İki dakika boyunca günde en az iki kez dişlerin fırçalanması gerekir. Dişlerin fırçalanması dişlerin sadece belirli bölgelerine ulaşabildiği için ayrıca dişleri diş ipi ile temizlemek gerekir. Diş aralarında sarımsak parçalarının kalması kokunun normalden daha uzun hapsolmasına neden olabileceği için diş ipi kullanımı etkili bir çözüm olacaktır.

Ağızdaki Sarımsak Kokusuna Karşı Çeşitli Gıda Tüketilmesi

Meyveler kesildiği zaman belli bir süre sonra kahverengine dönüşmesine neden olan oksidayona maddesi sayesinde kötü nefes kokusunu gidermede birebir etkilidir. O nedenle yemeklerden sonra tüketilebilir. Özellikle etkili olan meyveler elma, armut, erik, şeftali, kayısı, erik, üzüm ve kirazdır. Sebzelerde bulunan bileşikler sarımsak kokusuna karşı çok etkili olduğundan rahatlıkla tüketilebilir. Bu sebzeler ayrıca içinde sarımsak olan yemeklerle birlikte bile tüketilebilir. Yemeklere fesleğen ve maydanoz gibi bitkilerin eklenmesi sarımsak kokusu için etkili bir bitkisel panzehirdir. Yemeklere eklemenin yanı sıra yemekten sonra da çiğneyerek tüketilebilir. Beslenmede karbonhidrat eksikliği de sağlık açısından bazı riskler taşıdığı için kötü nefes kokusunu tetikler. O nedenle yemeklerle birlikte ekmek ve karbonhidrat açısından zengin besinler tüketilmesi ağızdaki sarımsak kokusunun giderilmesinde yardımcı olur. Tüm bu alternatiflerin yanı sıra yemeklerden sonra nane ve tarçın yağı aromalı sakızların ağızdaki kötü kokulu bakterilerin mücadelesi oldukça başarılıdır. Yemekten önce sakız çiğnenmesi ağızdaki tükürük salgısının artmasına teşvik ettiği için tercih edilmez. Ayrıca yemek sonrası kahve çekirdeği ya da karanfil çiğnenebilir. Kahve çekirdeğini veya karanfili iyice çiğneyip tükürmek sarımsağın neden olduğu keskin kokunun ağızdan çıkmasını sağlar.

Ağızdaki Sarımsak Kokusuna Karşı Çeşitli İçecek Tüketilmesi

Özellikle asidik pH düzeyi 3.6'nın altında olan içeceklerin tüketilmesi önerilir. Yeşil çayın içinde bulunan polifenoller adı verilen kimyasal bileşenler sayesinde sarımsak tarafından salınan alil metil sülfür bileşiklerini etkisiz hale getirmeye yardımcı olur. Ayrıca yeşil çayın içeriğinde bulunan antioksidanlar sarımsak tüketimi sonrası kötü nefes kokusu ile mücadelede birebir etkilidir. Yeşil çayın yanı sıra limon, greyfurt ve kızılcık suyunun da sarımsakta koku üretimine yapan alinaz enzimi ile giderildiği klinik olarak kanıtlanmıştır. En etkili çözümlerden bir tanesi de kötü kokulu bileşiklerin konsantrasyonunu azalttığı için süt tüketimidir. Sarımsak kokusu için özellikle bir bardak tam yağlı süt içilmelidir. Süt içmeyi sevmeyenler için yarım bardak tam yağlı sütün yaklaşık bir dakika boyunca ağızda çalkanıp tükürülmesi ya da bir tatlı kaşığı karbonatın bir çay bardağı suda eritilerek ağızda çalkanıp tükürülmesi de sarımsak kokusu için birebirdir.
" } ] }