{ "title": "Bebeklerde Ağız Kokusu", "image": "https://www.koku.gen.tr/images/bebeklerde-agiz-kokusu.jpg", "date": "21.01.2024 20:07:09", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Bebeklerde ağız kokusu, küçük çocuklarda sık rastlanan ve birçok hastalığın bulgusu olabilecek ağız kokusu, aileler için basit ve normal olduğu sanılan bir problemdir. Yemek borusu ile mide arasındaki mesafenin kısa olmadı bebeklerde reflüye yol açabilir. Bu da ağız kokusuna neden olur. Özellikle sabahları olan ağız kokusu, 6 yaşından küçük çocukların hemen hepsinde yaşanan bir durumdur. Yaşları ilerledikçe ağız kokusunun da azaldığı görülür.

Bebeklerde ağız kokusu neden olur?

Ağız ve diş bakımının yeteri kadar yapılmaması ağız kokusunun nedenleri arasında ilk sırada gelir. Çünkü; diş çürükleri ve iltihaplanmalar, dişler arasında veya bademciklerde kalmış yiyecek artıkları kötü kokuya sebep olur. Diş çıkarma dönemlerinde ve gastrit, ülser rahatsızlıklarında ağız kokusu görülür. Çocuklarda geniz etinin büyümesi durumu veya ağızdan nefes almaya neden olur. Bu durum da ağız kokusuna yol açar. Kronik sinüs enfeksiyonları ve geniz akıntıları yine ağız kokusunun yaşanmasında önemli rol oynarlar. Ağız kokusu, genellikle ağzın ilerisindeki burun ya da dişlerde bulunan bakterilerden dolayı kaynaklanır. Parmağını ya da battaniyesini emen bebeklerin ağızlarında kuruluk olur ve ağız kokusu oluşur. Ek gıdaya başlanmış bebeklerde ise bazen yediği bir yiyecek ağızda kötü kokuya sebep olabilir. Çok nadiren olmakla birlikte, idrar problemi veya böbrek rahatsızlıkları olan çocuklarda da görülebilir.

Tedavi ve alınacak önlemler nelerdir?

Ağız kokusunun herhangi bir iç hastalıkla bağlantılı olup olmadığı kesinlikle test edilmelidir. Özellikle çocuklar söz konusu olduğu zaman üzerine gidilmesi gereken bir sorundur. Bebeğinizin ağız temizliğini kendi yapamayacağından her gün sizin yapmanız gerekir. Temiz bir tülbenti kaynamış soğumuş suya batırıp ağzının içini silerek temizleyebilirsiniz. Bu yöntem eskilerden beri çoğu kişinin bildiği basit bir yöntemdir. Süt çocuklarının, neredeyse hepsinde rastlanan dil üzerinde pamukçuklar oluşabilir. Bunun için de kaynamış ılımış suya bir çay kaşığı karbonat atın ve yine temiz bir tülbenti batırıp dil üzerini temizleyebilirsiniz. Karbonat alkali bir ortam oluşturarak pamukçuğu temizleyecektir. Eğer diş çıkarma döneminde ise bebeğiniz, dişlerin tamamının çıkmasını bekleyip diş doktorunuza gitmenizi öneririm. Bebeğinizin ağzında iltihaplanma fark ettiyseniz veya düzenli bakım ve temizliği yapmanıza rağmen ağız kokusu devam ediyorsa geç kalmadan mutlaka bir hekime götürülmelidir.
" } ] }