Hamilelikte Ağız Kokusu, Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişiklikler anne adaylarını vücudunda birtakım değişikliklere neden olmaktadır. Östrojen ve progesteron seviyesindeki değişiklikler gebelik sürecince devam etmekte ve anne adaylarında birtakım değişikliklere neden olmaktadır. Yaşanan değişikliklerden biri de ağız bölgesinde gerçekleşmektedir. Diş ve Diş etlerinde yaşanan değişimler ağız kokusunda neden olmaktadır. Hamilelik döneminde meydana gelen ağız kokusunun nedeni sadece diş ve diş etlerinde meydana gelen değişimlerden kaynaklanmamaktadır. Anne karnındaki bebeğin gelişimi ve organların büyümesi de ağız kokusuna neden olmaktadır.
Gebelik sürecinde özellikle ilk 3 aylık sürede ağız kokusu daha sık görülmektedir. Nedeni ise bebeğin organlarının oluşumu genel olarak bu ayda başlamaktadır. Anne adayları ilk üç aylık sürede dış bakımına ve dış temizliğine dikkat etmeleri gerekmektedir. Hamilelik dönemindeki değişimlerden biri de anne adayının iştahının artmasıdır. Özellikle ilk iki aylık sürede aşermesi ve gece yatmadan önceki atıştırmalarda ağız kokusuna neden olmaktadır. Vakitsiz yenilen yemeklerin ardından dişlerin fırçalanmaması ağızda kokuya neden olmaktadır.
Hamilelik döneminde yaşanan ağız kokusunu engellemek için şunların yapılması önerilir
Ağız kokusuna neden olan yemek parçacıklarını temizleyin. Her yemekten sonra dişlerini mutlaka fırçalayın ya da dış ipi ile temizleyin. Dişlerinizin yanı sıra dilinizi ve diş etlerinizi de fırçalayın.
Hamilelik sürecinde dişlerinizi fırçalamakta ve diş ipiyle temizleme konusunda sıkıntı yaşıyorsanız yemek yedikten sonra ağzınızı hemen çalkalayın.
Yemek sonrası ağzınızı sürekli nemli tutmaya özen gösterin. Ağzı nemli tutmak için bol sıvı tüketin.
Ağzınızın kuru olduğunu hissettiğinizde şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.
Karbonat ağız kokusuna çok iyi gelmektedir. Eğer hamilelik döneminde sizi rahatsız etmeyecekse karbonat ile suyu karıştırın ve elde ettiğiniz karışım ile dişlerinizi fırçalayın.
Hamilelik döneminde yaşanan ağız kokusunu önlemek için kereviz, havuç ve kırmızıbiber gibi çığ sebzeler tüketin. Bu sebzeler tükürük salgısını artıracaktır.