{ "title": "İdrarda Koku", "image": "https://www.koku.gen.tr/images/idrarda-koku.jpg", "date": "20.01.2024 01:16:27", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "İdrarda koku, kadınlarda oluşan bu sorun genelde hemen hemen her idrara çıkışta tekrarlanabilir. İdrarda oluşan koku bir hastalık belirtisinin habercisi olabilir. Bu durum genellikle bayanlarda ve hatta çocuklarda, yetişkin olan kişilerce görülmesi mümkündür. Sebebi muhakkak araştırılması gereken bir konu olan idrarda koku olan kişi ayrıca oldukça rahatsız eder. İdrarda kötü koku oluşması kişinin yeterli su içmeme nedeninden kaynaklı olabilir. Bazı kişilerde ise hiçbir hastalık yok iken böyle bir durumla karşılaşması oldukça mümkün olabilir. Bunun nedeni ise birçok kişi su içmeyi alışkanlık haline getiremezken vücudun susuz kalması oldukça idrarda oluşan kokuya etkendir. Kişilerde böyle bir problem yok ise idrar yolu enfeksiyonu olma ihtimali yüksek bir olasılıktır. Buna hasta karar veremezken bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene sonucu ve yapılan idrar tahlilleri sonucu ortaya çıkar.

İdrardan gelen koku çok ağır ise ve bunun altında yatan bir enfeksiyon söz konusu ise doktorun uygulayacağı antibiyotik tedavinin yanı sıra çok fazla su tüketerek bu sorunu açmak mümkündür. Bakterilerin idrar yoluna girerek çoğalıp yerleşip gelişmeleri oldukça yaygın bir durumdur. Bu durum karşısında sadece koku olmakla kalmaz ayrıca kaşıntı ve yanma enfeksiyon gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. İdrardan gelen koku oluşmasının altında yatan çok farklı nedenlerde olabilir. Bunlar vajinal tahrişleri veya ağır iltihaplı durumlarda koku meydana gelir. Ayrıca tedavi olunması gereken bir durumdur.

İdrarda oluşan kokunun tedavisinde neler yapılmalıdır?

Söz konusu vajinal enfeksiyonu ise kadın doğum hastalıkları uzmanından destek alınmalıdır. Her on kadından biri hayatının herhangi bir döneminde, idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmaktadır. İdrarda oluşan kokuya sebebiyet veren şeyin nedeni enfeksiyon ise tedavisi ertelenmemelidir. Ayrıca bu durum ilerlerse kişi tedaviyi yarım bırakır veya ihmal, ederse bu enfeksiyon böbreklere kadar yayılabilir. Böylesi bir durumda, ise hastanın önüne çıkan zor ve ağır bir tablodur. Tedavi süreci daha fazla uzar etkili bir üroloji hastalıkları uzmanı tarafından muayenesi olunarak gerekli ilaçlar kullanılarak hastaya ayrı bir tedavi uygulanmış olunur.

Doktoru tarafından idrar yolları alt ve üst yollar olmak üzere iki gruba ayrılır. Üst idrar yolları ve böbreklerle mesane arasındaki bağlantıyı sağlayan alt idrar yolu olan iki bağlantıyı muayene eder. Koyacağı teşhis sonucu verilecek antibiyotik ve hap şeklinde ilaçları kullanarak hastada oluşan şikâyet geçebilir. Öncelikle idrar kültürü testi yapılmasını isteyecektir doktorunuz. Bu aşamaya göre tedavi planı uygulanır. Yapılan tedavi ile hasta günlük içmesi gereken suyu iki kat arttırarak, iyileşme sürecine yardımcı olarak hızlandırır. Sonuç kesinlikle olumlu olacaktır. Vücuttan atılan idrardan gelen koku son derece yoğun olursa, amonyak kokusunu andıracak derecede olabilir. Birçok yiyecek ve ilaçların alımı, idrar kokusunda değişikliğe yol açar. Ayrıca vajinal içinde görülen enfeksiyon gibi durumlarda ise hasta olan kişilerde mide bulantısı, halsizlik ve iştahsızlık yapabilir. Bunun önüne geçilecek tedaviler uygulanarak hastaya destek sağlanır. Kişi kendi çabalarıyla kendini sürekli temiz tutmalıdır. Ayrıca bol su ve bitki çayları tüketerek kendini iyi his edecek duruma gelebilir. Yapılan bu çabalar sonucu idrar yolları temizlenerek oluşan kokular ortadan kaybolur. Hasta kendi sağlığına kavuşarak idrarda oluşacak kokuların tekrarlanmaması için gereken tedbirleri alacaktır.
" } ] }