{ "title": "Naftalin Kokusu", "image": "https://www.koku.gen.tr/images/naftalin-kokusu.jpg", "date": "21.01.2024 01:42:49", "author": "İlkay Mığırdağı", "article": [ { "article": "Naftalin Kokusu, neredeyse tüm evlerde şu pul kanatlı böceğimiz güveden kurtulmak ve de kötü kokulara engel olmak için bulunan parlak yapılı kristalin havada çözülmüş kimyasal maddeleridir naftalin kokusu. Sararmış anı defteri yaprakları ile oymalı mobilyaları, çocukluğumuzda karşılaştığımız, bizim için şu günlerde ancak nostalji tanımıyla beraber akla gelen bin bir türlü anıyı depreştirmektedir bahsettiğim koku. Yani bu Fransızca kökenli kelime geçmişi, annelerimizin yün kazaklarımız ve türlü türlü kıyafetlerimizi can sıkıcı hasarlardan koruma çabasını aklımıza getirmesi dolayısıyla çocukluk günlerimizi çağrıştırır. Naftalin kokusunu saçan kimyasal olan naftalin, maden kömürü katranının kuru kuruya damıtılmasından elde edilen, 1.158 yoğunluğunda, suda erimeyip alkol ve eterde kolaylıkla eriyen antiseptik bir hidrokarbon dur.

İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi müdür yardımcısı Nurhayat Özdemir, kadınlar tarafından evlerde çeşitli sebeplerle kullanılan naftalinin toksit maddeler sıralamasında en üstte olduğunu belirterek \"Naftalin ölüm saçan bir kimyasaldır. En tehlikeli kimyasal madde naftalindir ve kesinlikle eve alınmaması gerekir hatta marketlerde satışı bile yasaklanmalı. \" demiştir. Yani arkadaşlar, bizi yaşadığımız zaman diliminden alıp hiç pahasına, sadece bir nefes alış süresinde çocukluğumuza götüren bu kimyasalın kokusunu almak amacıyla ya da havaya karıştığı için istemsizce solumak kansere ve dolayısıyla ölümlere yol açabiliyor. Annelerimizin naftalini bol bol kullanmasıyla bizim evlerimizde de mutlaka yer kaplayacağını hissedip, kıyafetler ile kokulara ihanet etmek istemeyerek eve naftalin almamız ve gardıroplarımızla banyolarımızda durmasını istememiz her ne kadar doğal bir şey olsa da birçok yerde \"beyaz ölüm\" olarak tasvir edilen bu kimyasal ciddi anlamda sağlık sorunlarına yol açtığı ve geçmişi hatırlatırken geleceğimizi bir anlamda yok ettiği için uzak durulmalıdır. Elbette ki uzun yıllardır burnumuzdan eksik olmayan naftalin kokusunun evimizden eksik olmasının gerekliliğininde naftalinin zararlarıyla alakası var.

Naftalinin zararları nelerdir?
Bu kadar zararı olduğu ve hem kendi burnumuzu hem de çocuklarımızın hatta evimize gelen misafirlerimizin burunlarını, her ne kadar masum görünse de bu denli ölümcül bir kokuyla doldurmak istemeyeceğimiz için kazaklarımızı, ceketlerimizi ve de diğer kıyafetlerimizi güvelere yedirmeye ya da evimizi bazı kötü kokulara esir etmeye gerek yok. Naftalin kokusunun yerini tutacağını veya onun gibi anı depreştireceğini garanti edemeyecek olsam da evimizi şu kimine göre güzel kimine göre ağır ve kötü kokudan tamamen sağlıkla ilgili nedenler dolayısıyla kurtulmalı ve naftalin yerine rendelenmiş sabun ya da marketlerde satılan sabun tozu, zehirli olmayan doğal böcek ilaçlarını kullanmalıyız. Aynı şekilde limon kabuğu ile karanfil taneleri de kullanılabilir. Böyle bir durumda eski zamanlara karşı olan özlemimizi gideren naftalinin kokusundan mahrum kalmalı ve kendimizi sağlığımızdan mahrum etmemeliyiz.
" } ] }