{ "title": "Oruçluyken Ağız Kokusu", "image": "https://www.koku.gen.tr/images/orucluyken-agiz-kokusu.jpg", "date": "19.01.2024 19:27:38", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Oruçluyken Ağız Kokusu, Ramazan ayı ile oruç tutacak olan kişilerin beslenme sistemleri de tam anlamı ile değişmektedir. Özellikle de yaz aylarında tutulan oruç, sahur vakti ile iftar vakti arasında çok uzun süre olmasından dolayı ağız sağlığının bozulması ve oruçluyken ağız kokusu olması konusunda büyük risk içermektedir. Bu sebeple de yaz aylarında tutulan oruçta ağız ve diş sağlığına diğer zamanlardan daha fazla dikkat etmek gerekmektedir. Ramazan ayında kişinin oruç tutarken ağız ve diş sağlığına özen göstermemesi, birden fazla soruna sebep olmakla birlikte zaten var olan sorunların ramazan ayından sonraya ertelenmesi ile bayramdan sonra hastalar bu konuda daha çok sıkıntı yaşayarak diş doktorlarına başvurmaktadır. Özellikle de bir dişi eksik olan hastaların, henüz ramazan ayı başlamadan önce bir diş doktoruna gitmesi ve yapılacak tedavisinin tamamlanmasını sağlaması oruçluyken hem diş hastalıkları ile uğraşmaması hem de ağız kokusu oluşmasının önlenmesi ya da en aza indirilmesi konusunda fayda sağlamaktadır.

Çoğu kişi ramazan ayı geldiğinde çoğunlukla sahurda ve iftarda normalde gün arasında da yiyecekleri yemekleri de yiyerek metabolizmayı alıştığı çizgiden çıkarmamaya çalışmaktadır. Bunun sonucunda ise bu ayda çoğu kişide mide ve bağırsak ile ilgili problemler ortaya çıkmaktadır. Bunun üzerine ağız ve diş sorunları da eklendiğinde diğer problemlerin yanı sıra ağız kokusu oluşumu da kaçınılmaz olmaktadır. Ramazan ayında ve ramazan ayından sonra daha fazla problem yaşanmaması için kişi şu önlemleri alarak ağız sağlığını koruyabilmektedir:
Ramazan Ayında En Fazla Görülen Şikâyet Ağız Kokusudur

Ağız kokusunu gidermenin en kolay yöntemi kişinin sık olarak diş fırçalamasıdır. Ramazan ayında insanlar diş macununun oruçlarını bozacağı düşüncesi ile bundan kaçınmaktadırlar. Oysaki bu ayda şeker ve tatlandırıcı içeren diş macunu olmamak kaydı ile diş fırçalamanın orucu bozması gibi bir durum söz konusu değildir. Ağız kokusu oluşmasında en önemli faktör diş rahatsızlıkları olmaktadır. Ağız kokusunun oluşmasının sebebi ağızda kırık diş olması ya da çürük olması sebebi olmaktadır. Bu durumların tedavi ile giderilmesi durumunda ağız kokusu da ya çok fazla azalmakta ya da tamamen ortadan kalkmaktadır.

Ramazan Ayında Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ramazan ayında kişi oruç tutarken de diş tedavisi yapılabilmekte, protez için ölçü alınabilmekte ve protez provaları yapılabilmektedir. Tüm bunlar ile kişiye cerrahi müdahale uygulanacak olması halinde bu işlemi iftardan sonraki bir saate bırakmak daha uygun olacaktır.

Son olarak, kişinin sahur vaktinin hemen ardından yatması ve ağız ile diş bakımının özensiz yapılması ağızda bakteri üremesine, bu durum ise diş çürüklerinde fazlalaşma görülmesine sebep olmaktadır. Kişi ramazan ayı boyunca uzun süreler aç kalmaktadır. Bu durum ise kişinin dişlerinde çürük olma olasılığını arttırmaktadır. Bununla birlikte diş eti kanamaları ve diş eti iltihaplanmaları daha fazla görülmektedir. Bu durumda ramazanda ağız kokusu oluşumuna sebep olmaktadır. Bu sebeple de oruç tutacak kişilerin bu ayda ağız ve diş sağlığına daha fazla önem vermeleri ve bu ayda özellikle de şeker ve tatlandırıcı içeren besinlerden mümkün olduğunca uzak durmaları gerekmektedir. Geçmiş olsun.
" } ] }