{ "title": "Sinüzit Ağız Kokusu", "image": "https://www.koku.gen.tr/images/sinuzit-agiz-kokusu.jpg", "date": "21.01.2024 16:03:08", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Sinüzit ağız kokusu, şayet uzunca zamandır öksürük, ağız kokusu benzeri yakınmalarınız meydana geliyorsa, şunlar müzmin sinüzit semptomları içinde bulunabilir. Halkın arasında sinüzit semptomu olarak genelde sadece baş ağrısı düşünülür. Ama hastalar bunun haricinde ortaya gelen başka bulgulara dikkat etmelidir. Nedeni ise baş ağrısı genelde akut sinüzit belirtisi olarak yaşanabilir.

Müzmin sinüzit hastalarında ise önemli bir inflamasyon ya da akut ataklar olmadıkça baş ağrısı oluşmaz. Bu hasta olanlarda fazladan yüksek ağız kokusu, öksürük ve geniz akıntısı benzeri yakıntılar oluşabilir. Sinüzit, yüz kısmı iskeletindeki kemik boşlukları olan paranazal sinüslerin boşluk kısımlarının irini olarak tanımlanmaktadır. Genelde viral bir üst solunum yolları enfeksiyonu sonrasında gelişen bakteriyel enfeksiyonlar neticesi ortaya çıkmaktadır. Sağlık sorununun tanısı, konunun uzmanı hekimler tarafından yapılan muayene sonucunda hastanın ateşinin saptanması, burun içinde ve damak arkası iltihabi akıntının görülmesi veya istenen radyolojik görüntüleme tekniklerinde sinüslerin tam kapalı olarak görülmesi ve hava-sıvı düzeylerinin olduğunun görülmesi benzeri bulguların varlığıyla konulur. Sinüzit, akut sinüzit ve kronik sinüzit olmak üzere 2 çeşit olarak tanımlanmaktadır ve bunların tedavisi gerçekleştirilmektedir. Akut sinüzit bir üst solunum yolları enfeksiyonu olarak anlaşılmaktadır. Başka bir deyişle kolay bir üst solunum yolları enfeksiyonu sonrasında ortaya çıkabilen ateş, iltihabi burun ve geniz akıntısı benzeri semptomları durumda olan rahatsızlık anlamındadır. Bu rahatsızlık genelde antibiyotik, grip ilaçları, okyanus sularıyla burun lavajı benzeri kolay tedaviler ile düzelmektedir. Alerjik bünyesi olan hasta olanlarda bu rehabilitasyona ilaveten alerji ile alakalı tablet şeklinde ilaç ve burun için spreyler de eklenebilmektedir.

Kronik sinüzit baş ağrısı, halsizlik ve ağız kokusu yapabilir

Kronik sinüzit ise daha eskiyen, belirtilerin 3 aydan daha uzunca sürdüğü, burun akıntısı, yüzde ağrı, baş ağrısı, gece öksürük atakları, halsizlik, ağız kokusu benzeri çok yüksek farklı belirtiler ile izleyen bir hastalıktır. Bu belirtilerden hangilerinin ortaya çıkma ihtimalinin olduğu, hastanın immün sisteminin yanıtına, rahatsızlık faktörü virüs, mantar ya da bakterinin özelliklerine, sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden durumda olan anatomik kitlesel etkenlerin varlığına yönelik değişmektedir. Bu sağlık sorununun tanısı ve rehabilitasyonu akut sinüzitten daha karmaşıktır. Bu hasta olanlarda genelde balgam, öksürük, geniz akıntısı ve ağız kokusu yakınması bulunmaktadır. Şayet hastalar grip olursa, akut ataklara neden olan sinüzitte en başta dolgunluk, baş ağrısı, ağırlık benzeri yakınmalar izlenir. Hasta olanlarda uzunca seneler süren baş ağrısı, ağız kokusu ve geniz akıntısı olabilir. Dönemsel grip inflamasyonu geçirdiklerinde ise baş ağrısıyla alakalı yakınmalar bunlara eşlik eder. Geniz akıntısı sigara içen kişilerde, alerjik hastalığı olan kimselerde de görülse, şunlar müzmin sinüzitte olduğu benzeri yüksek huzursuz edici olmaz.

Kimler ağız kokusu sorununu daha ağır yaşar?
Sinüzite ilişkili sebepler nasıl geçer?

Ağız kokusunun birden fazla sebebi olabilir. Sinüzit olarak adlandırılan surat kemiklerinin içerisinde bulunan boşluklarda bulunan irin, sarı-yeşil ve kalın kıvamda bir çeşit akıntının genze akmasına neden olabilir. Bu geniz akıntısının iltihaplı oluşu bireyin nefesine güzel olmayan bir koku verebilir.

Tedavisi: Sinüzite ilişkili ağız kokusu öncelikle medikal yöntemle iyileştirme edilir. İlaçlar yöntemiyle bu irin giderilmeye çalışılır. İlerlemiş sinüzit olaylarında ise akıntı ilaçla iyileştirme edilmediği için endoskopik sinüs cerrahisine başvurulur.
" } ] }