{ "title": "Ter Kokusu", "image": "https://www.koku.gen.tr/images/ter-kokusu.jpg", "date": "19.01.2024 06:16:51", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Ter Kokusu, deride yer alan bakterilerden kaynaklanır. Vücut derisinin altında bulunan ter bezleri zararlı maddeleri ve toksinleri dışarı atmak için ter salgılar. Terleme vücut ısısını dengeleyen ve vücuttaki var olan tuz dengesini koruyan bir vücut salgısıdır. Ter aslında su ve sodyum klorür olan tuzdan oluşur. Sağlıklı bir vücut gün içinde terleyerek dışarıya yaklaşık bir litreye yakın su atar. Terleme tamamen metabolizmamızın doğal bir fonksiyonudur.

Ter Kokusu Neden Olur?

Vücudun farklı bölgelerinde farklı özelliklere sahip yaklaşık olarak 4-5 milyon adet ter bezleri bulunur. Koltuk altı, genital bölge ve göğüs çevresinde yer alan apokrin adı verilen bu ter bezlerinin oluşumu ergenlik döneminde gerçekleşir. Bu bezlerin salgıladığı ter sıvısı yapışkana yakın bir formdadır ve bu sıvının vücutta uzun süre kalması ter kokusuna neden olur. Ter aslında kokusuz bir sıvıdır fakat ergenlikten sonra faaliyete geçen androjen adı verilen hormonlar da ter kokusuna neden olur. Vücut sıcaklığı yükseldiğinde sinir sistemi bu bezleri uyarır ve derinin yüzeyine salınan ter sıvısı buharlaşırken vücudu soğutur. Bu esnada bakterilerin terin içinde hızla üreyerek çoğalması terin kokmasını sebep olur. Apokrin bezleri genellikle koltuk altı, kulak arkası, genital bölge, burun çevresi gibi bölgelerde bulunur. Dolayısıyla bu bölgeler ter kokusu salgılamaya daha yatkın bölgelerdir.

Kadınlarda genel olarak daha fazla ter bezleri olmasına rağmen erkekler kadınlardan daha fazla apokrin bezlerinden ter salgılarlar. Terlemek her ne kadar vücut için gerekli sağlıklı ve doğal bir olay olsa da apokrin bezlerinden çıkan sıvının ortaya çıkardığı koku her insanda değişkenlik gösterir. Örneğin vücutlarında apokrin bezleri bulunmadığı için bazı insanların terleri kokmaz. Sağlıklı şartlarda terleme vücudun serinleme şeklidir. Vücudun termostatı olan hipotalamus, vücuttaki milyonlarca ter bezine ter üretmesi için emir verir. Ter kokusu üç farklı çeşitte oluşan tere bağlıdır. Bunlar sıcaktan kaynaklanan, spordan kaynaklanan ve stresten kaynaklanan terdir. Vücut bu 3 farklı çeşitteki teri salgılarken metabolizma hareketi birbirinden farklı şekilde olur. O nedenle her çeşidin ortaya çıkardığı ter koku da birbirinden farklıdır. Vücut birden ısınıp birden soğuduğu için terleme de bir anda olur. Bunun en büyük nedeni örneğin sıcak nedeniyle yaşanan terin neredeyse tamamı sudan meydana gelirken stresten kaynaklı terin %20'ye yakın bölümü yağ ve proteinden oluşur. Duygusal nedenlerin tetiklediği terleme özellikle yüz ve koltuk altı bölgelerinde, avuç içinde ve ayak tabanlarında görülür. Bu terlemenin miktarı ve kokusu duygu durumlarından, hormonlardan, alınan ilaçlardan ve mevcut hastalıklardan etkilenebilir. Terleme miktarında normalden farklı olarak bir artış varsa bunun için mutlaka doktora danışılması gerekir. Bu durum çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir.

Ter Kokusu Nasıl Önlenir

Ter kokusunu önlemenin en iyi yolu ter kokusuna karşı önlem almaktır. Ter kokusu bakteriler sebebiyle oluştuğu için ilk olarak vücut hijyenine önem verilmelidir. Bunun için her gün düzenli olarak duş alınmalıdır. Düzenli banyo alışkanlığı kazanmış bir vücut bakterilerin sayısını kontrol altında tutacak özelliğe sahiptir. Banyo aldıktan sonra ayaklar iyice kurulayın. Bakteriler ayak parmaklarının arası gibi nemli yerlerde daha çok ürediği için dikkat edilmesi gerekir. Ayak pudraları ve kremler ayaktaki nemin emilmesine yardımcı olacağı için mutlaka kullanılmalıdır. Ayaktaki terlemeye bağlı oluşan kokuyu önlemek için doğal deriden yapılmış ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayakkabılar iki günde bir dönüşümlü olarak giyilmelidir ve ayakkabılar düzenli olarak havalandırılmalıdır. Terlemenin en çok görüldüğü yerler olan koltuk altı ve genital bölgedeki kıllarının kadın erkek ayırt etmeksizin düzenli olarak tıraş edilmesi gerekir. Her gün iç çamaşırı değiştirilmelidir. İç çamaşırı için özellikle pamuklu olanlar tercih edilmelidir.

Egzersiz yaparken derideki nemi hemen emen özel olarak üretilmiş giysiler kullanılmalıdır. Egzersizlerin dışında yoga ve meditasyon gibi gevşeme teknikleri terlemeyi tetikleyen stresi denetlemeye de yardımcı olacaktır. Ayrıca bazı yiyecekler de ter kokusuna yol açabilir. Örneğin soğan, sarımsak, pastırma, balık, bazı yeşil bitkiler ve bazı baharatlar koku yapabilir. Günde en az iki litre su tüketilmelidir. Vücut susuz kaldığında kendini soğutmak için daha fazla ter salgılayacağından terlemede daha fazla olacaktır. Çoğu kişi çoğunlukla kendi ter kokusunu hissetmez. Bu nedenle oluşabilecek ter kokusunu önlemek için herkesin kendisini sık sık kontrol etmesi gerekir.
" } ] }