Geniz Akıntısı Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Geniz Akıntısı Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Akıntısı ve Ağız Kokusu

Geniz akıntısı ve ağız kokusu, birbiriyle doğrudan bağlantılı rahatsızlıklardır. Günümüzde birçok kişinin ya da çevresindeki kişilerin rahatsızlık duyduğu bir durumdur. Aslında bu tür ağız kokusunun, başka bir rahatsızlığın sebep olduğu geniz akıntısının bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle geniz akıntısının ne olduğuna bakalım.

Geniz Akıntısı Nedir ve Neden Olur?

Geniz akıntısı, yaşlı, genç ya da çocuk demeden her insanda görülebilmektedir. Burnumuz tarafından her gün ortalama 1 litre kadar mukus salgısı üretilmektedir. Çoğumuz genelde genzinde yutkunarak hissettiği şeyi bu şekilde açıklayabiliriz. Bu sıvının amacı, burun içini temizlemek ve nemli kalmasını sağlamaktır. Bu sayede burna giren tozlar, yabancı maddeler ya da polenler temizlenmiş olur. Bazen hastalıklar nedeniyle bu sıvıda koyulaşma meydana gelir. İşte o zaman rahatsız edici bir dönem başlamış olur. Özellikle soğuk algınlığı, grip, sinüzit, bazı ilaçların etkileri ya da alerjiler bu koyulaşma sürecini tetikleyebilir. Özellikle sabahları kalktığımızda genzin dolu olduğu hissiyle karşı karşıya kalırız. Buna bağlı olarak öksürme hissi, burnu çekme gibi istekler oluşur. Gün boyunca balgam çıkarma isteği de sizin ve çevreniz için ayrı bir sorun olabilir. Sabahları dişlerinizi ve dilinizi temizlediğinizde geniz akıntısına bağlı ağız kokusunu bir nebze azaltmış olacaksınız. Aynı zamanda nane şekeri ya da karanfil çiğnemek bu kokuyu doğal olarak bloke edebilir. Bu pratik yöntemleri uygulamak yardımcı olabilir ancak geniz akıntısına neden olan etkeni ortadan kaldırmadıkça ağız kokusu da her zaman tetikte olacaktır. Özellikle az su içenler ve sigara içenlerin herhangi bir hastalığı olmasa dahi geniz sıvısında koyulaşma olacaktır. Sigara içenlerin sıkça söylediği "sabah kalktığımda ağzımın içi çamur gibiydi", "on dakika dişlerimi fırçaladım" gibi ifadelerin nedeni geniz akıntısına bağlı ağız kokusunun bu kişileri rahatsız etmesidir.

Geniz Akıntısının Belirtileri Nelerdir?
  • Öksürme ve balgam çıkarma hissi.
  • Sabahları ağız içinde yapış yapış bir his.
  • Ağızda koku.
  • Burun tıkanması.
  • Boğaza bir şey takılmış hissi.

Geniz Akıntısı ve Ağız Kokusunu Tedavi Yolları

Öncelikle geniz akıntısının neden olduğunu araştırmak gerekir. Tedavi için öncelikle bir kulak burun boğaz doktoruna görünmelisiniz. Tabi ki bitkisel yollar da vardır ancak ilk teşhisi doktorunuz koymasında yarar vardır. Geniz akıntısı eğer sinüzite bağlı gerçekleşiyorsa, sinüslerden gelen iltihaplı sıvı ağızda koku yapacaktır. Bu durumda sinüzit çok ilerlemiş değilse ilaçla iltihap yok edilmeye çalışılır. Fakat ileri bir durum varsa endoskopik sinüs cerrahisi uygulanmak zorundadır. Geniz akıntısına bağlı ağız kokusunda en büyük aktör sinüzittir. Tabi ki grip, soğuk algınlığı ya da alerjik bir nedende oluşan sıvı koyulaşması ağız kokusu yapacaktır. Bunlara yönelik doktorunuz grip ilaçları ya da iltihap kurutucu ilaçlar verecektir. Özellikle sigara içiyorsanız bol sıvı tüketmelisiniz. Bol sıvı tüketimi sayesinde yukarıda bahsettiğimiz nedenlere bağlı mukus koyulaşmasının önüne geçmiş olacaksınız. Ancak öncelikle sigarayı bırakmalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrarda Koku Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Koku Belirtileri ve Tedavisi

Sabah Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Sabah Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Koltuk Altı Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Koltuk Altı Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Gül Kokusu Türleri ve Özellikleri

Gül Kokusu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Apış Arası Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Apış Arası Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sinüzit Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Sinüzit Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi